1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

logo2013update

Društvene mreže

FacebookTwitterYoutube

Vijesti

POTPISANI UGOVORI SA KORISNICIMA USAID-ovog PROGRAMA PODRŠKE MARGINALIZOVANIM GRUPAMA

IMG 0039

TESLIĆ, 04. MAJ - Danas su u Tesliću potpisani ugovori sa korisnicima Fonda za podršku marginalizovanim grupama žena.

Ovim ugovorima osigurana je podrška marginalizovanim grupama žena u razvoju biznisa, od čega 50 posto sredstava daje Opština Teslić, a 50 posto USAID/PPMG. Osamnaest korisnica ovih sredstava dobiće ukupno 90 000 KM za pokretanje sopstvenog biznisa.

Program podrške marginalizovanim grupama će podržati pokretanje i razvoj biznisa ženama žrtvama nasilja, osobama s invaliditetom, majkama osoba s invaliditetom, nezaposlenim mladim ženama. Pomoć je usmjerena marginalizovanim grupama žena jer smo svjedoci da nepovoljan položaj žena i poražavajuće statistike o učešću žena svakodnevno dovode žene na marginu društva. Iako preduzetništvo nije univerzalan lijek za sve nastale promjene i probleme, ono je svakako dio rješenja.

„Sigurno da je ovo jedna od aktivnosti koje je sprovela lokalna uprava u saradnji sa USAID-om, koja pokazuje naša nastojanja da učinimo sve što je u našoj nadležnosti da se broj nezaposlenih na području opštine Teslić smanji. Nadam se da će podrška koju su dobile ovih 18 korisnica biti na nivou da im omogući stabilan biznis od kojeg mogu očekivati materijalnu satisfakciju za svoj rad.“- rekao je zamjenik načelnika opštine Teslić Milovan Stanković.

Amila Dedić, kosultant USAID-ovog Programa podrške marginalzovanim grupama, kaže da će pored finansijske podrške, korisnice ovih sredstava imati i savjetodavnu podršku.

„Jako je važno osigurati im podršku u finansijskom smislu, kako bi uz sve one strahove koji se javljaju na samom početku imale finansijsku podršku, ali pored toga i savjetodavnu podršku, kao i svaku drugu podršku koja im je važna za opstanak njihovog biznisa.“ – naglasila je Dedićka.

Saopštenje Opštinske uprave i Centra za socijalni rad

SAOPSTENJE-ZA-JAVNOST.jpg

TESLIĆ, 25. APRIL - Slučaj stambenog zbrinjavanja sestara Smilje Cvijić i Zore Milivojević iz Bijelog Bučja nedavno je dobio veliki publicitet i izazvao veliku zabrinutost građana na društvenim mrežama, te s tim u vezi u cilju informisanja javnosti Opštinska uprava Teslić i Centar za socijalni rad dužni su da ukažu na sve okolnosti u ovom slučaju, kao i pokušajima da se riješi njihovo stambeno pitanje.
 
Pomenute sestre se nalaze u evidenciji korisnika socijalne zaštite, jer je Smilja, kao lice sa mentalnim onesposobljenjem, korisnik dodatka za pomoć i njegu drugog lica u iznosu od 80,80 KM a bile su i korisnice proširene socijalne zaštite- pomoć oko privremenog smještaja u toku 2012. i 2013. godine, dok nisu ostvarile redovne prihode. Smilja prima porodičnu penziju u iznosu od 326,17 KM a Zora invalidsku penziju u iznosu od 160,41 KM.
 
Prošle godine su podnijele zahtjev za rješavanje stambenog pitanja Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite, koje ih je odbilo jer ne ispunjavaju uslove u skladu sa zakonom.
 
Isto Ministarstvo je zatim kontaktiralo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Opštinsku upravu Teslić, gdje je od strane Centra za socijalni rad od 2014. godine ponuđeno u više navrata stambeno rješenje na više lokacija u gradu za sestre Smilju i Zoru, što su one svaki put odbile uz obrazloženje da im je jednosoban stan mali i izričito zahtijevale dvosoban stan, a koji Opštinska uprava i Centar za socijalni rad nemaju na raspolaganju.
 
Takođe, 2015. godine je sestrama Zori i Smilji ponuđeno da im se napravi kuća u Petkovićima gdje trenutno žive, što su takođe odbile zbog kako su same navele udaljenosti Petkovića od grada.
 
Centar za socijalni rad i Opštinska uprava Teslić će i dalje nastojati da riješi stambeno zbrinjavanje sestara Smilje i Zore, jer je njihov trenutni smještaj u Petkovićima neuslovan. Trenutno se nudi nova stambena jedinica u gradu, a pozitivan odgovor sestara još očekujemo.

Miličević: Nastavljamo u Tesliću stvarati povoljan poslovni ambijent

akademija2017.jpg

TESLIĆ, 06. APRIL - Načelnik opštine Teslić, Milan Miličević, najavio je da će Opštinska uprava i ove godine nastaviti sa infrastrukturnim radovima, staviti u pogon poslovne zone, te stvarati povoljni poslovni ambijent za investiranje u ovu lokalnu zajednicu.

"Mislim da smo do sada radili dobro i uspješno, ali i da uvijek može bolje", rekao je Miličević večeras na svečanoj akademiji povodom 6. aprila, Dana opštine Teslić.

Miličević je kao prioritete naveo okončanje dva višemilionska projekta -kanalisanje, pročišćavanje otpadnih voda i vodosnabdijevanje, te zaštitu i uređenje vodoutvrda korita rijeke Usore.

On je naveo da su prošlu godinu obilježili infrastrukturni radovi kojima su obuhvaćene sve mjesne zajednice u Tesliću, od kojih je izdvojio realizaciju projekta javne rasvjete, uređenje poslovnih zona, vodovod i kanalizacija.

Svečanoj akademiji prisustvovali su načelnici opština Petrovo i Usora, predstavnici vjerskih zajednica, nevladinih organizacija i zvanice iz oblasti politike, privrede i kulture.

Povodom Dana opštine Teslić čestitke su uputili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednica Vlade Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, Ambasada BiH u Rumuniji.

Miličević je uručio ovogodišnja priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima. Zlatna plaketa opštine dodijeljena je učesnici Olimpijskih igara u streljaštvu Tatjani Đekanović.

Srebrena plaketa opštine dodijeljena je pokrovitelju i humanisti Niki Bubiću, te lokalnom preduzeću "Mons produkt", koje se bavi uzgojem alpskih koza i kvalitetnog kozijeg sira.

Zahvalnice su uručene dugogodišnjem atletičaru Iliji Ristiću, Dajani Malešević koja je promovisala opštinu slikarskim radovima i Kolu srpskih sestara "Srpkinje".

Tokom akademije, održane u kino-sali, prikazan je dokumentarni film o prošlogodišnjim aktivnostima u ovoj lokalnoj zajednici.

Povodom Dana opštine sutra u 19.00 časova biće otvorena izložba fotografija posveća dinastiji Romanov i ruskom caru Nikolaju Drugom pod nazivom "U susretom ruskom caru".

U subotu, 8. aprila, na dan krsne slave opštine Teslić, biće služena liturgija u Spomen-hramu u 9.30 časova.

U 11.45 časova predviđen je čin osveštanja slavskog žita i lomljenje krsnog hljeba u maloj sali Opštinske uprave, a u 13.00 časova svečani ručak u Svetosavskoj sali kod hrama Presvete Trojice.

U nedjelju, 9. aprila, predviđene su tradicinalne ulične trke sa početkom od 17.25 časova na Gradskom trgu, saopšteno je iz opštinske uprave.

Teslić treći put domaćin biciklističke trke Beograd-Banja Luka

DSC_0039.jpg

TESLIĆ, 24. APRIL - Biciklistički karavan sa takmičarima iz dvadesetak zemalja će i ove godine proći kroz Teslić, i to zahvaljujući 11. trci "Beograd - Banjaluka". Opština Teslić će biti domaćin starta druge etape trke.

Kao i prošli put, start trke biće u Beogradu 29. aprila, dok će start druge etape trke biti vožen 30. aprila sa početkom u 12 časova od Teslića, preko Tešnja, Doboja, Dervente, Prnjavora, Laktaša do Banjaluke.

Načelnik opštine Teslić, Milan Miličević, rekao je da će Teslić biti ponovo centar sportskih i kulturnih dešavanja, te da je po treći put domaćin velike biciklističke trke, Beograd - Banja Luka, tačnije njene druge etape.

„Veliko mi je zadovoljstvo da mogu najaviti drugu etapu biciklističke trke „Beograd-Banja Luka“ koja kreće iz Teslića. Za ovu opštinu to je veliki događaj u smislu promocije naših turističkih i sportskih potencijala. Definitivno je opština Teslić na ovaj način stavljena na mapu međunarodnih sportskih dešavanja i u tom smislu se nadam da ćemo i ove godine biti dobri domaćini kao što smo se trudili i prethodnih godina. Nadam se da će nas vrijeme poslužiti za razliku od prošle godine i da našim sugrađanima priredimo jedno veliko zadovoljstvo da budu prisutni ovom sportskom događaju“ – rekao je Miličević.

„I ranije sam isticao da imamo odličnu saradnju sa Teslićem i načelnikom opštine, Milanom Miličevićem. Drago nam je što su prepoznali značaj trke, shvatili da je ona odlična prilika za promociju. Nije mala stvar kada karavan od 400-500 ljudi iz više od 20 zemalja svijeta budu jedan dan u vašem gradu“ – rekao je direktor trke, Vladimir Kuvalja.

Siniša Božić, direktor Turističke organizacije Teslić, zahvalio se organizatorima koji su prepoznali Teslić kao lokalitet odakle će krenuti druga etape trke.

„Već smo treću godinu zaredom jedan od organizatora, jako je značajno za našu opštinu jer ipak učestvuje više od 20 zemalja i samim tim će promovisati našu opštinu. Mi ćemo se truditi da ugostimo kako bicikliste, tako i turiste koji će pratiti ovaj sportski događaj“ – rekao je Božić.

Saopštenje odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Teslić: DEMANTUJEMO PISANjE LOKALNOG SNSD-A

opstina

TESLIĆ, 24. MART - Neistine koje su iznesene na zvaničnoj internet stranici lokalnog SNSD-a u Tesliću vezano za dodjelu podsticaja u poljoprivredi za 2016. godinu predstavljaju namjeran i smišljen pokušaj obmane građana naše opštine u cilju izazivanja pometnje posebno među poljoprivrednim proizvođačima i u cilju postizanja jeftinih političkih poena, a bez ikakvih dokaza manipulišući javno dostupnim podacima.

S obzirom da su pojedini odbornici SNSD-a u Skupštini opštine Teslić već ranije iznosili slične optužbe i neistine, a za koje im je istom prilikom zvanično nedvosmisleno ukazano da ne odgovaraju istini, sama činjenica da iako upoznati o neistinitosti svojih tvrdnji to isto rade ponovo javnim saopštenjem, govori da svjesno i namjerno obmanjuju građane.

Radi istinitog informisanja javnosti dužni smo se osvrnuti na iznesene tvrdnje SNSD-a za koje ćemo pokazati da ni jedna jedina ne odgovara istini, počevši od glavne neistine da je načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu dodijelio podsticaj sam sebi i to po dva osnova, za šta SNSD kao „dokaz“ navodi da se na spisku dodijeljenih podsticaja nalazi „ime i prezime identično načelniku ovog odjeljenja“.

Tačno je da je ime identično imenu načelnika odjeljenja ali se ne radi o istoj osobi.

Istine radi, takođe naglašavamo da načelnik ovog odjeljenja niti njegovi članovi domaćinstva, nisu podnosili zahtjev za podsticaj u poljoprivredi iako imaju uzorno porodično poljoprivredno gazdinstvo koje ispunjava sve uslove za podsticaj.

Činjenica da se upravo neki od onih koji nemaju nikakve veze sa najjačom političkom partijom u Tesliću prozivaju u tekstu na stranici SNSD-a kao korisnici podsticaja ujedno je i najbolji dokaz neistinitosti tvrdnji SNSD-a da se podsticaji dodjeljuju samo politički podobnima.

Nije tačna ni tvrdnja SNSD-a da se pravo na podsticaje za pravna i fizička lica može ostvariti samo po jednom osnovu, jer Programom o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji na području opštine Teslić (Sl. gl: 3/16), propisano je da: „Podsticaji se mogu ostvariti samo po jednom osnovu uz dodatnu mogućnost ostvarivanja prava na podsticaj za zapošljavanje u poljoprivredi na vlastitom RPG i afirmaciji savremene poljoprivredne proizvodnje“.

Kada je u pitanju proizvodnja mlijeka Pravilnikom je takođe definisano da: „Po traženju podnosioca zahtjeva isplata podsticaja se može izvršiti i na polugodišnjem nivou“. Ovo jasno pokazuje zbog čega su na izvještaju količine ispod 10.000 litara, a SNSD pogrešnim tumačenjem tabele svjesno dovodi u zabludu građane.

Proizvođači maline su svoj godišnji urod predavali ovlaštenim hladnjačarima od kojih su dobili adekvatne dokaze na osnovu kojih je komisija obračunavala premiju za iste, te je jasno da su tvrdnje SNSD-a i u ovom slučaju u domenu nagađanja bez ikakvih dokaza!

Farma Doringo je najveći proizvođač u poljoprivredi na području opštine Teslić, proizvodi široku lepezu proizvoda i njegova proizvodnja je mnogo veća nego što se podstiče iz opštinskog i republičkog budžeta. Iz republičkog budžeta Farma Doringo ostvaruje podsticaje i do 7-8 puta veće nego iz budžeta opštine Teslić. Takođe, godišnji porez koji Farma Doringo uplati državi mjeri se stotinama hiljada KM.

Sa stanovišta Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Opštinske uprave Teslić posebno smo ogorčeni činjenicom da je SNSD u svom sapštenju bez povoda i neopravdano iznio niz neistina, kao i ličnih uvreda na račun službenika ovog odjeljenja, koji su vrsni stručnjaci – inžinjeri poljoprivrede, što je i osnovni kriterijum za njihovo imenovanje u Komisiju za dodjelu podsticaja.

Među prozvanim inžinjerima je i sin heroja, poginulog borca VRS, koji sigurno nije zaslužio da mu se upućuju lične uvrede od strane SNSD-a.

I na kraju važno je napomenuti da je u periodu od 2012.-2017. po osnovu podsticaja za poljoprivredu isplaćeno iz budžeta opštine Teslić oko 1,5 miliona KM što u prethodnim periodima nije zabilježeno.

 

Načelnik odjeljenja za privredu i poljoprivredu
                    Borislav Tešić

Online podrška(beta)

PRIVREDNI SAVJET

forum

INVEST TESLIC

invest-teslic

Info