1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

logo2013update

Društvene mreže

FacebookTwitterYoutube

Turizam

Opština Teslić po svim parametrima spada u red najvećih opština u Republici Srpskoj. Opština se prostire na 846 kvadratnih kilometara, na području opštine je raspoređeno 58 (Uredba o naseljenim mjestima "Sl. glasnik RS 4/10" )naseljenih mjesta, sa 49 mjesnih zajednica. Teslić je smješten u pitomoj dolini rijeke Usore, na magistralnom putu Doboj – Banja Luka, na 85. kilometru od Banja Luke i 27. kilometru od Doboja. Okolina Teslića je zaista bogata regija sa očaravajućom topografijom, zanimljivom istorijom, etničkom raznolikošću, živopisnim običajima i tradicijom.
Raznovrsni prirodni i antropogeni turistički resursi na teritoriji opštine Teslić omogućuju razvoj različitih vidova turizma: kulturni, manifestacioni, sportsko-rekreativni, izletnički, lovni, ribolovni, banjski, seoski, vjerski, kongresni itd.
Rijeka Usora je u većem dijelu toka bujičasta rijeka. Ukupna dužina rijeke Usore, od izvora ispod vrha Očauš u planinskom masivu Borje, do ušća iznad Doboja je 82. kilometra. Lijeva je pritoka rijeke Bosne. Do grada Teslića kroz koji protiče, nosi lokalni naziv Velika Usora, pošto se ispod grada na mjestu zvanom Sastavci sastaje sa svojom istoimenom, ali dosta manjom lijevom pritokom Malom Usorom. Ona takođe dolazi iz planinskog masiva, ispod kojeg u manjim razdaljinama izviru još neke bosanske rijeke, Vrbanja i Ukrina.
Usora se u ranijoj istoriji ubrajala u zlatonosne rijeke, a vjeruje se da je to i dalje u svom gornjem toku skupa sa mnogobrojnim većim i manjim pritokama i potocima.
Konfiguracija  terena,  šumska prostranstava i bogastvo divljači pružaju povoljne uslove za razvoj lovnog turizma.
Na području opštine Teslić , postoje dobri uslovi za razvoj seoskog vida turizma,  kao što su očuvana priroda, čist vazduh, bogato etno kulturno nasleđe, gastronomija, mogućnost za odmor, šetnju i rekreaciju.
hotel-kardial---turizam
Na grad Teslić , naslanja se živopisno i veoma ugodno prigradsko naselje Banja Vrućica, sa poznatim izvorištima  termomineralnih voda koja su korištena još u vrijeme starih Rimljana. Danas je to najopremljeniji centar za prevenciju , liječenje, rehabilitaciju, turizam, ugostiteljstvo, kongrese, seminare i rekreaciju.  Hotelski kompleks čine hoteli ,,Kardijal'', ,,Posavina'' , ,,Hercegovina''  i ,,Srbija'', ukupnog kapaciteta oko 1000 ležajeva i time predstavlja najveći centar za kongresni turizam u RS (www.banja-vrucica.com) . Banjski kompleks raspolaže sa kuglanom, bazenom, trim kabinetom, saunom, terenima za fudbal, rukomet, košarku, odbojku, tenis i stoni tenis. Banja Vrućica na neki način čini imiđž opštine Teslić a njeni zdravstveno-turistički kapaciteti su značajan faktor privređivanja.hajducke-vode-turizam
Od atraktivnih sadržaja na području opštine Teslić svakako treba pomenuti sportsko-rekreativni centar na planini Borja sa motelima ,, Jotan'' i  ,, Hajdučke vode''.  Prirodni i klimatski uslovi planine Borje pružaju mogućnosti za aktivan odmor, rekreaciju i pripremu sportskih ekipa. Brojne planinske strane predstavljaju terene na kojima je moguće nordijsko skijanje i naročito alpsko skijanje zbog dobrog nagiba strana.

                     

Opština Teslić bogata je vjerskim objektima različitog nacionalnog karaktera pogodnog za razvoj vjerskog turizma. 
liplje_web 
U podnožju Borja na pitomoj zaravni ušća potoka Mliječnice u rječicu Bistricu smješten je srednjovjekovni manastir Liplje (www.manastirliplje.com) koji datira iz 13. vijeka i do njega se dolazi kroz živopisne četinarsko – listopade šume, izuzetno pogodne za rekreaciju i šetnju. Manastir Liplje spada u red izuzetno elegantnih crkvenih građevina i danas je centar duhovnog života srpskog naroda ovog kraja.

 

komusina-crkvaBrdo Konđžilo koje se nalazi u Komušini udaljeno od opštine Teslić 20 kilometara u pravcu Blatnice. Svake godine na blagdan Velike Gospe ili "Gospojinu" kreće veličanstvena rijeka ljudi, iz cijelog svijeta. Procesija prati čudotvornu sliku Gospe Kondžilske i za tu priliku Komušanci dolaze iz cijelog svijeta kako bi otpratili ikonu na Kondžilo (www.komusina-kondzilo.net).  Samo je Kondžilo listopadnom šumom obraslo brdo na čijem se vrhu nalazi prostran proplanak na kojem se dogodilo prvo čudo Gospe Kondžilske. Ono je već preko dvjesto godina mjesto hodočašća, u prvom redu katolika, ali i vjernika pravoslavne i islamske vjere.
                    
U turističku razglednicu opštine Teslić zvanično je ucrtana još jedna atrakcija , pećina u naselju Rastuša. Rastuška pećina (www.rastuskepecine.rs.ba) je jedana od najljepših pećina na širem prostoru BiH. Atraktivnost i unikatnost pećinskog nakita, bogato arheološko, paleontološko i biospeleološko nalazište osnovne su karakteristike ovog spomenika prirode i prirodnog dobra od nacionalnog značaja. Neopisive skrivene ljepote, u kojima se stalagmiti, salivi, bigrene kade i pećinski hlijeroglifi smjenjuju sa fragmentima pećinskih stubova, koji podsjećaju na antičke i renesansne dvorce i spomenike različitih boja. Pećina je izvanredan speleološki objekat, u kome je živio Pećinski medvjed (Ursus speleus), daleki predak mrkog medvjeda (Ursus arctos), prije više od 16.000 godina.
pecuna-RASTUSA-web

''Rastuške pećine'' su kompleks od 6 uzajamno povezanih pećina , tako da predstavljaju enklavu karsta, sa svim karakteristikama kraškog terena: pećinama, ponornicama, vrtačama i stijenskim masivima . Ulaz u centralnu pećinu nalazi se na Hrnjinom brdu na 432 m nadmorske visine i udaljen je 80 m zapadno od Gornje pećine. 

pecina-rastusa-2                          

Pećine predstavljaju najveći speleološki objekat na području Republike Srpske.  Skoro na cijeloj dužini bogate su nakitom: strop i zidovi su pokriveni sigastim tvorevinama i raznolikim kalcitnim naslagama u kombinaciji sa otopinama minerala, među kojima se naročito ističu tkz. ''Tigrova koža''. Po ukrasima, koji su vrlo raznovrsni po obliku i veličini, ova pećina spada među najljepše u BiH , odnosno tri ovakve vrste u Evropi.

pecina---turizam

Prilikom istraživanja pronađeni su tragovi boravka čovjeka starijeg kamenog doba , a i metalnog doba (razne vrste kamenih noževa, sjekira, rezača kože). Isto tako pronađena je ''zgura'' , koja nastaje prilikom  topljenja metala i to na dva ognjišta. Prije čovjeka u pećini su bili nastanjeni pećinski medvjed , pećinski šakal i sabljasti tigar. Stanovnik pećine je bio i pračovjek tipa Kremanjonca i  Krapinca (ostaci kosti noge).
Odlukom Skupštine opštine Teslić, osnovana je Javna ustnova Turistička organizacija opštine Teslić.


JU TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE TESLIĆ
ULICA SVETOG SAVE 15
TEL : 053/430 – 058
066/669 – 752
E – mail : Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Online podrška(beta)

PRIVREDNI SAVJET

forum

INVEST TESLIC

invest-teslic

Info