1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

logo2013update

Društvene mreže

FacebookTwitterYoutube

Mladi

KORISNI LINKOVI

www.mladi.info
www.civilnodrustvo.ba
www.posao.ba
www.unibl.org
www.unsa.ba/s/index.php
www.unssa.rs.ba
www.spu.ba

STIPENDIJE

www.mastersportal.eu
www.infostud.info


OMLADINSKA POLITIKA OPŠTINE TESLIĆ
Omladinska politika je strateški dokument za mlade na čije donošenje opštine obavezuje Zakon o omladinskom organizovanju. Riječ je o paketu mjera koje u domenu svojih nadležnosti, kroz određeni vremenski period namjerava da preduzme lokalna zajednica u cilju poboljšanja statusa i položaja mladih i rješavanja njihovih problema. Njim se definišu osnovni ciljevi, određuju pravci razvoja i utvrđuju zadaci u omladinskom sektoru koji se odnose na vaspitanje mladih, njegovanje moralnih, estetskih, kulturnih i sportskih vrijednosti, razvijanje fizičkih i duhovnih vrijednosti ličnosti, svijest o humanističkim vrijednostima, ličnu i društvenu odgovornost, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, zapošljavanje, ekologiju i druge probleme sa kojima se suočava generacija mladih na području jedne opštine.

OMLADINSKA POLITIKA OPŠTINE TESLIĆ(preuzmi)


OMLADINSKI PARLAMENT OPŠTINE TESLIĆ

www.oprst.webs.com

Facebok-button
NAZIV PROJEKTA: Omladinski parlament
VRIJEME: 2009. - 2013. godina
KORISNICI: učenici osnovnih i srednjih škola
FINANSIJER: SSD groupa i opština Teslić
PARTNERI : SSD group (inicijator), Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti i Odsjek za razvoj opštine Teslić.
Projektom je obuhvaćeno 9 opštine sa područja Republike Srpske, osnovni cilj projekta je osposobljavanje mladih za preuzimanje odgovornosti, tj. pripremanje i obuka mladih za preuzimanje uloge lidera u društvu.
Kao rezultat dosadašnjeg rada predstavnika škola sa područja opštine Teslić, koordinacionog tima opštine Teslić i fondacije "E-plus" konstituisan je Omladinski parlament (31 odbornik) sa rukovodstvom, te su izabrana dva mlada člana Parlamenta koji će uz predstavnika opštine Teslić i jednog profesora činiti delegaciju ( sa predstavnicima još 5 škola iz Republike Srpske) koja će putovati u šestodnevnu posjetu Norveškoj, gdje će kroz niz radionica sticati nova znanja, te ujedno predstaviti opštinu Teslić.
Naredno zasjedanje Omladinskog parlamenta najavljeno je za decembar mjesec kada će se znati sa kolikim budžetom raspolaže Parlament i kada će biti predstavljeni izrađeni projekti, čija bi realizacija trebala početi u aprilu
.
omladinski-parlament---konstituisanje

U sklopu druge faze rada parlamenta,u periodu od 10.11.-14.11.2009.godine predstavnici  Omladinskog parlamenta opštine Teslić su zajedno sa koordinatorima  boravili u posjeti  Norveškoj. U pomenutom periodu posjetili su grad Sandnes u okviru projekta koji je iniciran upravo od strane domaćina. Prethodne godine je u okviru pilot projekta  ista aktivnost započeta u još 4 opštine. Tokom posjete, naši mladi sugrađani su prisustvovali radu Omladinskom parlamentu grada Sandnesa i stekli dragocjeno iskustvo koje će im pomoći u njihovom budućem radu i značajno pomoći u realizaciji projekta. Nakon završetka zasjedanja, naši predstavnici su se susreli sa gradonačelnicom grada Sandnesa, koja je izrazivši zadovoljstvo posjetom, takođe dala odgovore na niz postavljenih pitanja od strane parlamentaraca. Pored toga, iskoristili su priliku da se zahvale za gostoprimstvo i uruče prigodne poklone domaćinima.
Pored posjete lokalnom parlamentu, domaćini su organizovali niz korisnih posjeta za goste, lokalnim institucijama od značaja za mlade. Između ostalog, posjetili su omladinski centar grada Sandnesa, srednju školu, volonterski centar i muzej znanja u kojima su gosti imali lijepu priliku da se upoznaju sa načinom organizovanja mladih u Norveškoj. Pored toga ostvareni su kontakti sa mladim Sandnesa, uz zajedničku ocjenu da je ova posjeta početak saradnje mladih Republike Srpske i Norveške. Na završnoj večeri, koju su priredili domaćini, predstavnici svih opština su kao poklon dobili lap-top za potrebe omladinskog parlamenta. Predstavnici SSD su najavili da će u aprilu naredne godine posjetiti sve parlamente u toku njihovog godišnjeg zasjedanja zajedno sa predstavnicima opštine Sandnes.
oml.parl.-posjeta-norveskoj

Online podrška(beta)

PRIVREDNI SAVJET

forum

INVEST TESLIC

invest-teslic

Info